Qualification programme in the food service sector for people with migration or refugee biographies and regular occupation opportunity for people with disabilities
By means of our programmes „Together into the future” and “Growing together”, zusammen leben offers a qualification opportunity for people with migration or refugee biographies i in the food service sector, as well as an occupation opportunity for people with disabilities in the field of organic gardening.
The employment market represents many obstacles for people with migration or refugee biographies when it comes to needs such as mutual appreciation, sense of community, and future prospects. Our programme „Together into the future“ aspires to open up professional and social perspectives. We currently offer two kind of trainings: training in the kitchen and training in the catering service.
Our occupation opportunity „Growing together” seeks to offer alternatives to people with disabilities. With its accommodating workplace, this programme is part of an alternative employment network for people with disabilities in Freiburg.
Ecological gardening for people with disabilities
Since spring 2020, we offer expert-guided ecological gardening training on three mornings every week to people with disabilities at our community garden at the bottom of the Schönberg.
In our community garden we offer many communal free time activities such as activity days, open gardening meetups, shared cooking events, workshops and festivities for everyone.
Would you like to join us? Get in touch with alva.arnold@zlev.de
für Jugendliche und junge Menschen mit Behinderungen
Im zuka solicafé bieten wir Jugendlichen und jungen Erwachsenen mit Behinderungen zwischen 13 und 27 Jahren die Möglichkeit, die Arbeitswelt der Gastronomie kennenzulernen: Sie können sich sowohl im Service wie auch hinter der Theke orientieren. Ohne Druck und im eigenen Tempo werden zentrale Kenntnisse und Fertigkeiten wie Gäste begrüßen, Bestellungen aufnehmen, Café zubereiten, Kuchen backen, Getränke einschenken und reichen, Teller und Tabletts tragen, Bedienung der Kasse, Tische abwischen, Lager auffüllen oder einkaufen erlernt.
Das Angebot findet an drei Vormittagen die Woche (Montag von 9-13 Uhr, Donnerstag und Freitag jeweils von 10-14 Uhr) im zuka solicafé statt und wird von unserer Inklusionsfachkraft Britta Luginsland begleitet.
“Besser zusammen” kann kombiniert werden mit einem Praktikum im ökologischen Gartenbau in unserem inklusiven Gemeinschaftsgarten am Dorfbach/Vauban unter professioneller Anleitung der Gärtnerin Alva Arnold. Dies findet Montag, Dienstag und Mittwoch jeweils von 9-13 Uhr statt. Hier lernen die Teilnehmerinnen in einer kleinen Gruppe - je nach Jahreszeit - ökologischen Gemüseanbau, die Pflege der Pflanzen, gießen, mulchen, Kompost machen, Ernte, Herstellung von Produkten wie Tee, Cremes, Chutneys oder Gewürzsalze
Voraussetzungen hierfür sind, dass die Teilnehmer\innen gerne draußen sind, kein Problem mit körperlicher Arbeit haben, gerne in der Erde wühlen und Insekten und anderen Tieren gegenüber aufgeschlossen sind und kein Problem mit Wind und Wetter haben.
Beide Angebote sind im Hinblick auf Startzeitpunkt, Dauer und Volumen individuell anpassbar: Sie können als Schulpraktika oder Praktika außerhalb der Schule über einen bestimmten Zeitraum in Anspruch genommen werden, als regelmäßige Wochenstruktur (z.B. einmal die Woche) oder als Berufsorientierung. Ein Einstieg ist zu jedem Zeitpunkt möglich. Auch die Dauer kann individuell bestimmt werden.
In der Kombination der beiden (mit einem inhaltlichen Schwerpunkt) kann ein stabiles wöchentliches Praktikum von 20 Stunden durch zusammen leben e.V. angeboten werden.
Interessiert? Dann vereinbaren Sie gerne ein Kennenlerngespräch mit Britta Luginsland (britta.luginsland@zlev.de) oder Alva Arnold aus dem Gemeinschaftsgarten (alva.arnold@zlev.de).
Das Programm "besser zusammen" läuft noch bis Juli 2025 und ist finanziert durch die Aktion Mensch.
Update (Stand Januar 2024): Aktuell können für "besser zusammen" im zuka solicafé keine weiteren Interessent*innen mehr aufgenommen werden, alle Plätze sind ausgebucht.
Internship in the kitchen
Content for interns
Internship in a professional kitchen
2 x 9-14:30h a week
• You'll get to know specifics of different working processes in the professional kitchen
• Our professional cook will teach you the basics of preparing great sustainable meals and the must knows of behaviour in a professional kitchen
• You'll get to know the technical terminology of all the main objekts and processes
Start your new personal social network
• You'll get to know many nice people
• You'll have the chance to strengthen your German
• You can take part in all the other activities of zusammen leben e.V. for free
• You'll be part of a team
Certificate
• You'll get a detailed certificate enlisting your accomplishments during the internship
Additional benefits
• You are welcome to join the language café each wednesday at 3 pm in the café.
If you are interested write an email with a short description of yourself to Sophia: sophia.maier@zlev.de
Internship in the gastronomy service
Content for interns
Internship in a professional gastronomy service
2 x 3 hours a week
• You'll get to know specifics of different working processes in the professional service sector
• You'll work with more experienced waitresses and have a barista course
• You'll get to know the technical terminology of all the main objekts and processes
Start your new personal social network
• You'll get to know many nice people
• You'll have the chance to strengthen your German by talking to a lot of people
• You can take part in all the other activities of zusammen leben e.V. for free
• You'll be part of a team
Certificate
• You'll get a detailed certificate enlisting your accomplishments during the internship
Additional benefits
• You are welcome to join the language café each wednesday at 3 pm in the café.
Interested? Write an Email to thais.montanari@zlev.de
Lerne Deutsch - ganz einfach! Das Sprach:café ist offen für alle! Jede Woche Mittwoch und Freitag. Ohne Anmeldung.
Start Up Scholarship for Social Entrepreneurs with Migration History
It is still possible to join for a mini consulting
financed by SEND e.V.
in collaboration with FWTM | Our Voice | co-working stühlinger | Amt für Migration und Integration
You have a great idea how to start your company in catering by doing good things for society at the same time?
Apply now!
We are searching for highly ambitionated people with migrant history who aim to make society a little bit better with their innovative start up concept in gastronomics/caterings!
We offer to support you with your start up for one year, starting in January 2023:
In addition we would like to make sure, you will already find first customers:
Interested? Apply now with a brief description of your idea (min. 1 DinA 4 page) at sophia.maier@zlev.de. Find the application form to download and fill in here
You need: a good idea for a social business, working permit, ideally already with permit for freelance work, good or very good German language knowledge.
zukunft x-tra war von Januar bis Dezember 2023 ein Projekt für eine Berufs:orientierung in der Profi-Küche und Unterstützung bei der Gründung in der Gastronomie für Menschen mit Zuwanderungsgeschichte.
gefördert vom Europäischen Sozialfonds und der Deutschen Postcode Lotterie
Dieses Projekt ist abgeschlossen! Das Abschlussevent fand am 09.12.23 im zuka solicafé mit ca 90 Gästen statt
1. Berufsorientierung
Die Teilnehmenden machten zuerst eine Berufsorientierung in der Küche für 3 Monate.
Hier lernten sie:
Wie wird alles organisiert?
Welche Regeln gibt es in der Küche?
Was ist wichtig bei Lebensmitteln & Lebensmittel:lagerung?
Wie funktionieren die Hygiene:regeln?
Wie plane ich mein Catering richtig: Zeit, Produkte, Geld, Kunden?
Zertifikat Hygiene:belehrung Gesundheitsamt
2. Gründung Catering
Parallel bekamen sie Unterstützung bei ihrer Gründung.
7 Module zum lernen, wie es geht:
Meine Schritte zur Gründung
Was ist mein Angebot?
Wie bekomme ich Kunden?
Wie funktioniert Buchhaltung?
Welche Formulare brauche ich?
Beratung
Erfahrene Menschen unterstützten die teilnehmenden Personen kosten:frei einmal im Monat.
Persönliche Beratung zu Finanzierung
Persönliche Beratung für meine Schritte zur Gründung
Begleitung
Eine Person half, alle Dokumente und Formulare richtig auszufüllen.
Projektlaufzeit: Januar bis Dezember 2023